20100101

HARTAL.


APA MAKSUD HARTAL? ;

mogok dan general stoppage of work.


SEBAGAI CONTOH ;

…tak keluar bekerja
…tak naik bas
…tak naik LRT
…tak bawa motor
…tak pergi pasar
…tak keluar beli suratkhabar
…tak pergi shopping
…tak beli apa-apa barang
…tak keluar makan
…tak keluar tengok wayang
…tak keluar lepak dengan kawan-kawan
…batalkan semua temujanji aku hari ni
…terpaksa cancel interview dengan media untuk cakap pasal Revolusi ‘48
…tak pergi acara sambutan Hari Malaysia hari ni
…tak pergi candle-light vigil malam nanti
…tak pergi parti housewarming kawan malam nanti
HANYA DUDUK RUMAH..


SEBAB ;
1.Sebab hartal ialah satu direct action berbentuk civil disobedience untuk hantar mesej protes terhadap tindakan atau polisi kerajaan yang tidak demokratik dan menindas. Ia satu cara untuk kita rakyat jelata kelas bawah yang takde kuasa/pangkat untuk bergabung tenaga melakukan bantahan dengan cara yang selamat, non-violent dan sukarela.

2.Tujuannya sebagai tanda protes membantah tindakan kerajaan menggunakan I.S.A. Jumaat lalu yang menindas dan menakutkan rakyat. Juga sebagai tanda solidariti buat mangsa-mangsa yang ditahan.

KESAN ;




CUBA BAYANGKAN KALAU DALAM SATU HARI, SUMA ORANG DEKAT MESIA NI BERHATAL.

I SUKA KELAINAN.

=)

PIKIR PIKIRKAN =)

SORRY IF I SOUNDS WEIRD.
I THINK THIS IS RELEVANT FOR US NOW. SPREAD IT.

2 comments:

Redz da Tsar said...

Apekah tujuan nie? Hehe...

Sebab gula naik ker?

jaja karen said...

anda rasa? pikir pikirkan