20110428

CIK GDA THIS IS FOR YOU,I LOVE YOU ;)

Shes a friend of a friend of mine.Ive been reading her blog since months ago without she knowing it at all.Tehee.Till one day i decided to add her on that boring fb.And we chatted.Shes a nice girl with hijab but yeah her words can really kill you.I love this kind of creature.Hijabis,killing words but yet so cantik.Okay enough with the rare introduction ive never made it before.So yes,lepas stalk punya stalk ceq terjumpa satu contest akak yang sgt bermurah hati nak kasi hadiah ni.And she "forced" everyone to follow up her blog :P. I did.And same goes to these questions that i have to answer with all my heart that full with pure love just for the sake of you Cik Gda.;p

check her blog out. just click this : Cik Gda.

And these what ive been talking about.


And here we go the first question loading....

*drumbeat*


  1. Jika aku seorang guru aku akan..
Truth to be told,be a teacher is one of my dream when i was 8.Siap berlakon jadi cikgu bila
main main dengan kakak i dulu okay.Tehee.Tapi angan angan cuma menjadi angan angan pabila angan angan itu dihalang oleh kedua orang tua T_T.And if i'll be a teacher, i would prefer to be an English Teacher.I dont know why.I just love this great subject .Every english teacher,dari darjah satu sampai spm aku ingat nama depa semua.Like seriously.Some were boring some were awesome.And absolutely kalau aku jadi cikgu,i wanna be the awesome one ya know.Awesome personality,Awesome appearance yang tak menjolok mata la hehe,Awesome accent that every student can really speechless when i started to speak to them.Tehee.And if i jadi cikgu,i will make sure every student that ive teached will call me Miss Jaja and not "teacher".And i will make every student that know me and speak to me as their friend.I will make sure there will be no big gap between us thus there is no big afraid will get into their mind to talk to me or to ask me any problems that they will face.Instead of being a teacher,i will try to be their best friend.So suasana dalam kelas pon takde lah stress sgt kan.And i will not bertuhankan text boook semata mata.Nanti satu kelas tidur.I belajar english pon thru song lyrics.Weird kan?I bet no one experienced it like me.Hehe.Kalau ceq cerita kat depa depa pon bukan depa nak percaya.And kalau i jadi cikgu,i takkan duduk dekat depan white board setiap masa.Maybe i akan duduk dekat seat student and i will ask any student to be in my seat.Ask him to talk in front of his friend so he can gain his self confidence because kalau da dapat kerja nnti communication skills tu penting kan?So boleh lah nampak kat situ i put some effort to produce a good student for a better tomorrow kan?And there will be a games or pop quiz once in a while time i mengajar.So class x bosan kan.And if i'll be a teacher,i will not giving a fail to student.Overall cara i bagi markah dekat dorang bukan based on that fucking final paper semata, i akan marking dorang based on how they interact to me and to his friend during class session.active or tak active.Some student noob,some student so-so,some student genius,some student very good.Because selalunya ada student yang active dalam class but their performance so poor or not so good in final exam.So dengan my own cara ni,i boleh luluskan dorang sebab dorang put some effort kan dalam class.For what ive been seen by putting their marks in public,dorang akan rasa some divides or gaps dengan kawan2 yg lebih pandai,so sebagai seorang cikgu yang sgt sensitive terhadap hal ini,i wont publish their mark.Because marks can really create divides.As a conclusion,if i'll be a teacher i will try to be the one that every student that met me wont forget me at all,and they will say im the awesome one that they have ever met! =D



2.Jika aku seorang ibu kepada seorang OKU aku akan..

Anak itu anugerah kan.Dan if korang dapat anak jagalah elok elok.And my dream is having 7 children of mine! Oh yeah.And if one of them born disabled,takkan i nak buang or nak sedekah kan pada rumah rumah kebajikan or rumah2 anak yatim,or jual dekat siam,or paling bangang buang dekat tong sampah? ARE YOU OUT OF YOUR FUCKING MIND? Setiap ciptaan Allah s.w.t tu ade sebab dan hikmahnye taw.If ill be his mother,i akan jaga dia elok elok and treat him as same as i treat my other kids.Jangan sesekali sisihkan this kind of creature.Feed them,teach them how to live his life well.Dan i akan ajar anak anak i yang lain tu jangan sesekali question kan ketidak sempurnaan this kid of mine.Mungkin bila dia dah besar nnti,he will be the awesomest kid of mine among all.Yang paling beriman,paling berjaya dalam hidup.Siapa tahu takdir yang telah ditulis di luh mahfuz ( betul ke aku eja ni?hehe) untuk kita semua kan?Swear i akan jaga this OKU kid,sampai dia besar.Sampai dia berjaya dapatkan apa yang dia nak.Dan tak akan beza bezakan dia dgn orang lain malahan i bangga dapat jaga dia.Tak semua orang dalam dunia ni boleh terima ketidak sempurnaaan seseorang.Some will accept,some will curse for wht hve been written to them.Kan?And absolutely im the one that will accept this oku kid.Treat him well,show him the right way.And takkan bagi dia rasa down dengan apa yang terjadi dekat dia.Swear i will be the great mom of him! :)mmm

3.Jika aku seorang ibu kepada pelajar cemerlang peringkat kebangsaan aku akan..

For sure i will the proudest mom of all ! Hehe ;D Having a kid with a brilliant mind,siapa tak rasa bangga kan?Even my dad always cakap dia bangga dengan i.And i rasa semua parents harus bangga dengan anak diorang.Man,you mengandung for nine months and dianugerahkan dengan seorang anak,which is anugerah tuhan.Dan perasan tak,setiap orang yg berkahwin dan dapat anak,mesti rezeki diorang murah lepas tu.Haa kan da nampak hikmahnye disituuu! :D So sebagai ibu kepada pelajar yang cemerlang peringkat kebangsaan,i will treat my kid something nice and something that he deserve to receive.Pergi melancong mungkin,and buy a car for him.Everyone need some appreciation after did something good kan.Malahan pula,sebagai seorang ibu,i mesti nak anak i happy and having a big smile on him kan?Eh tapi sebelum pergi holiday semua tu,buatlah kenduri kesyukuran terlebih dahulu.Allah come first and we SHOULD put our creator first among all.So after that kenduri,having an awesome holiday,giving him a great present,i will ask him what kind of course dia nak belaja.I wont put any terms/conditions for him.i will let him do what he love.Norma masyarakat kita selalu nak anak yang jadi doctor la,engineer la,ape la.Bila jadi cikgu ke,penulis ke,pemuzik ke,semua macam making faces kan.Bukannya pekerjaan tu xhalal pon kan.Bukannya curi duit orang pon kan.So i will let him do what he love.let him doing a course that he really passion with.Sebab kalau kita buat sesuatu perkejaan tu dengan penuh rasa cinta,the result gonna be very awesome! Trust me.I taknak anak i akan rasa mcm " kalaulah aku tak pilih course tu,aku mesti tak mcm ni.." and bla bla bla..nasi sudah jadi spaggethi pon.Xguna nak berkalau kalau kan?So jadilah ibu yang sporting and not typical.biar je anak you yang cemerlang sampai peringkat kebangsaan tu pilih jalan hidup dia sendiri.Kalau tak betul,baru kita kena betulkan.Jangan halang dia buat benda yang dia suka.Sbb manusia mmg absolutely tak suka dipaksa.Dont put too much stress on your children.Stress can really kill people.Its proven babes.Make everyone happy and feel free and cherish every moment when you are with them.Be a nice mom darlings! =D

4.Jika aku seorang anak kepada seorang Perdana Menteri...

Again,i will be the proudest daughter of him.Be a daughter of PM.Siapa tak bangga kan?One of the very important person in the country.I knew i will be pamper with luxury.Always get what i want and have to be an always-nice-attitude to jaga nama baik my dad.Thats the typical perception pasal anak pm kan?Kena belajar pandai pandai.Having a great grades and graduate with first class honor.Baru lah ANAK PM kan? :) So if ill be his daughter i will do the same too.Cari inspirasi hidup dengan melihat hasil hasil kerja dia.How dia bangunkan negara kita ni,how he think about particular stuff,how he carry himself,how he speak to people.I will make him one of my idol to live up my life to a better stage.and i might be joining that political stuff.if i get a chances to be in that political stuff,i will make some changes through that thing.Buka banyak peluang kepada anak anak muda yang berfikiran lebih global dan fresh untuk menerajui parlimen dan seterusnya takde lah politik kita ditakuk lama.Bukan tak ada belia belia yang berpindidikan tinggi,kan?Ramai,cuma yang dah veteran ni taknak buka peluang je.Bagi yang muda ni peluang and as anak kepada PM i will give this kind opinion to him.Maybe he can accept it and making that big changes for the parliament.And what if setiap parti politic tidak lagi bergantung atas nama kaum.Selain itu,masalah mcm rasuah,kemiskinan terlampau,dan sebagainya.Suruh dia lebihkan program untuk youth.Jangan biarkan anak muda terabai.Batalkan AUKU.Tu yang paling penting.Dan i akan nasihatkan my dad untuk lebihkan industri makanan seperti makanan,ternakan,dan kurangkan pembangunan pejabat.Sebab nanti malaysia panas kurang pokok hijau kan?Tak elok untuk kesihatan semua.Selain itu juga industri makanan ini juga akan membantu golongan miskin untuk menjana pendapatan mereka.Dari segi pendidikan pula,lebih kan kepada praktikaliti,kurangkan menghafal.sebab bila kita nak kerja nanti,kita lebih kepada praktikal kan?So sistem pendidikan haruslah berubah dan tidak bertuhankan buku teks semata mata.It would be nice and will gain interest among student to belajar belajar and belajar.
I will tell my dad to hapuskan sekolah kebangsaan supaya budak2 yang kecik lagi suci ni,boleh bergaul sesama india,india boleh bergaul sesama cina,cina boleh lepak mamak dengan melayu.no racism at all kan?ajar budak2 ni dari kecik yang tak payah ada racism langsung dalam diri so bila dah besar takde lah bergaduh gaduh kan?Tiada la peristiwa 13 mei dalam hidup diorang kan?So baru lah boleh kita guna slogan 1malaysia tu kan?Get it get it?.Ok good.Selain dari itu,i juga akan beritahu ayah i,bagi setiap perayaan sesuatu kaum itu,kerajaan harus memberikan sedikit amount kepada setiap kaum yang sudah penat lelah membangunkan negara malaysia.Baik dari segi pertanian,perdagangan dan sebagainya.Barulah pencapaian didahulukan rakyat diutamakan kan,kan?.Dan setentunya if i will be a daughter of him,i will tell him to reduce car's price.Our local car.Kereta kita sangat mahal untuk rakyat sendiri.Kalau nak diikutkan kalau dekat luar negara,gaji sebulan pon dah boleh beli kereta.tapi di malaysia?nak kena tunggu 3 bulan gaji baru boleh beli kereta sendiri kan,melainkan lah awak awak tu anak orang kaya yang lahirnya dengan sudu emas,tilam berlian.Sebagai seorang perdana menteri ayah i haruslah bertimbang rasa dengan golongan yang kurang berada kerana mereka memerlukan sekurang kurangnya sebuah kereta untuk terus hidup bebas dan bahagia dia malaysia.So tiada jurang di antara orang kaya dan miskin di situuu,bukan?Semua orang pun akan happy kerana memiliki kereta sendiri.Bangunkan juga perkampungan yang belum membangun seperti di Sabah dan Sarawak yang jauh dari pembangunan dunia takkisah la diaorang dari PAS ke BN ke or ape ape sahaja parti politik.Oh sebelum terlupa,for election kita hapuskan sistem 21 ke atas.Siapa siapa yang over 18 dah boleh mengundi and it is auto register.Dari segi kebebasan media pula,haruslah tidak bias untuk mana mana parti politik.Just be fair and tell the truth.It would be okay for us.Kalau i jadi anak dia pon tak semestinya semua pendapat i ni dia terima kan?Ada lagi 25 juta suara dia harus dengar but atleast i give him some point kan.Last but not least,tipulah kalau i jadi anak PM,and tak ada rasa langsung nak jadi PM kan?kalau sy anak PM setentunya saya nak jadi PM dan hapuskan KORUPSI!!! OK sekian :)

These is all from me Cik Gda :) And im gonna tag 6 person for this.Happy reading GDA :)




3 comments:

Gda Majidah said...

oh really? wow wee wow! hahaha. okayyyy. tq for joining my contest :PPP
Jangan banyak sangat puji boleh? nak nangis HAHAHAHA Tq tq tq! muah muah!

Jaja Lee ♛ said...

eh itu loyal from my deepest heart taw.! hehe

Miela Tahril said...

best