20100204

gua nyirap lagi, ; taskirah minggu ini ; (wajib baca)

click on the image to make it bigger, pandai.


Aku online je facebook. notification byk gila.apahal ni? aku usha ada satu gamba ni membe aku tag. lepas baca conversation dalam gamba uh. sumpah aku nyirap.wtf! semakin ramai manusia yang bengap macam ni. aku bukan nak memecahbelah kan kaum antara agama. tapi kalau dah mcm mcm mcm sial ayat dia dalam gamba atas ni. sapa sanggup tahan kene pijak bai? kenapa kau cakap pikir pakai lutut ha?


Okay, sekarang negara kita tengah ada perdebatan hebat tentang penggunaan nama Allah untuk penganut agama Kristian. Aku tanak cakap apa apa sebab ini berkaitan dengan agama, so aku tak berani nak bagi apa apa komen yang berunsur menghakimi sebab benda nih kan sensitif. Plus, aku bukannya berpengetahuan luasssssssss sangat. Kang salah cakap nanges mak pak aku kang aku masuk jel.Tapi minah dua orang yang kat dalam gamba which aku rasa dorang dua ni indonesian kot? tapi yang pasti mmg kafir laknat yang pikir pakai lutut punya orang. Siap cakap lagi, "bukan Nabi Muhammad tapi **** Muhammad" . Aku bukan lah alim mana. Tapi aku rasa ayat dia memang dah cross the line gila babi. Facebook bai. Suma orang boleh baca. Apa kau fikir kat dunia kita tak buleh nak bincang cara damai ke?Kau ingat kau ckp macam tu suma orang nak respect kau ke? Jangan sampai kene rejam ramai ramai sudah..

First sekalik aku nak cakap yang penyerangan secara depan depan melalui pembalingan molotov cocktail ke gereja atau pun peninggalan najis di masjid, aku sebagai remaja yang dah belajar dan masih ingat lagi tentang sejarah perjuangan Nabi-Nabi kita terutamanya Nabi Muhammad SAW sangat sangat membantah keras akan tindakan itu dan aku memang rasa dorang bertindak pakai lutut. Aduhhh, Allah dah kurniakan otak untuk fikir. Nak jugak pakai lutut.

Mari aku refreshkan otak korang balek tentang sejarah Nabi tentang peperangan. Seingat aku, ada syarat syarat yang dikenakan Allah terhadap Nabi Muhammad tentang peperangan, antaranya ialah :
  1. Jangan bunuh wanita, kanak kanak dan orang tua
  2. Jangan bunuh tumbuh tumbuhan
  3. Jangan terus menyerang jika pihak lawan sudah menyerah kalah
  4. JANGAN MENYERANG JIKA PIHAK LAWAN TIDAK MENYERANG

Mungkin itu silap kita dan kita harus belajar dari kesilapan.
Minah dalam gamba ni pulak ;
Jangan lah kutuk2 agama lain. Siap kutuk Malaysia lagi tu. Aku tatahu lah minah ni bengang sebab tak dapat bf mesia ke ape ke. Kau tak hingat ke ha negara mana yang tolong rakyat negara kau masa ada gempa bumi dulu? masih tasedar2 lagi.? aku bukan nak racist. Tapi nih da melampaui batas. Penggunaan nama Allah ni and nama Nabi Muhammad tu sendiri bukan boleh dibuat main. Sumpah sedih gila ada orang mcm mcm mcm bangang mcm dorang ni kat dunia ni. Respect other religion please. Yang baru baru ni ade pulak kepala bab* dijumpai dekat masjid. hemmmm. Kenapa makin teruk perpaduan antara agama sekarang ni? Bikin malu je lah. Cuba beertindak pakai otak. Ni nak jugak pakai lutut. Aku harap bende bende sensitif macam ni takkan berlaku lagi :(.Kuciwa hati ni dowh.

Jangan la mcm bangang bangang bangang sgt kalau bertindak. Respect others , and people will respect you. Trust me.

Boooooo to them ;

Lynette Lincoln and Joanna Ann,

16 comments:

sarah shinoda said...

ja,, salute!
x sia2 ustzah solah makkiah ajor time skula dlu.hihi

okiess..part sirius*

mmg meremang bulu roma bile rasul jnjungn kite kne hina smpai mcm tu. klo jmpe minah 2 ekor tu mmg x hdop la die. huh

jaja karen said...

yes, rindu pula ustazah tu kan :)

yes lagi. jangan hina rasul junjungan kita macam mana bangsat pon perangai kita, sarah :)

minah dua ekor ni dekat je aku rase . dekat indon kot. ah yang pasti, kafir laknat!

Azri Rotten said...

1. malaysian yg sensitive buat sumthing yg x patut jd issue jd besa.

2. sebelum jd issue, research and study balek konsep ketuhanan dlm islam & kristian & bezakan

3. then baru tau. tuhan kristian mmg ade name "allah" tp berlainan konsep which is trinity. lord, jesus & holy spirit.

4. dah lame dorang pakai name "allah" kat malaysia nih. kat sabah & sarawak, x jd issue pun.

5. sistem pentadbiran islam mcm kat madinah bg hak kebebasan memeluk agama sendiri. tp ape yg malaysian sensitive buat skrg, dorang larang agame lain mengamal ape yg dorang nak amal.

6. dlm sistem pentadbiran tu gak ade ckp psl penjagaan rumah ibadat. means x kire agame ape pun, kasi respect ar. kalau sume org respect 1 same lain, bende ni x kan jadi issue.

7. so melayu sensitive skrg dah bleh kire "islam radikal" ke?

Aina Alia bt Rahim said...

jaja, tazkirah kite same. bagus!
hm hope kite pon xkutuk2 diorg. biar lah dye caci cmne ngn kebodohan dye.pintu hati xkn seng2 terbukk tuk org seperti tu. doakan je. n harap ader tindakan amek.
buang negara!! hahaha

jaja karen said...

azree, i xnak komen byk2 pasal agama sebab kalau salah ckap i yang kene laknat kang. tapi. bende2 cmni kene ade sensitivity nye. kalau tak. hancur ah. agama lain gaduh ngn agama lain. islam kan suka kan kedamaian. bukang perang2. bukan tak hormat agama lain.i agree dgn you kalau kite respect satu sama lain and bertindak pikir guna lutut, suma ni xkan jadi.

jaja karen said...

i cakap ape yang i tahu je aina. kalau ada salah tu sorry lah. tapi i kecewa ah bende2 ni jadi. i rase tak patut kot. pasal tindakan tu. kita tunggu je lah. kalau boleh hentikan ah hina2 agama ni. sangat silly beb. sangat keciwa umat Islam yang membaca. peace.

Aina Alia bt Rahim said...

haha i pon buknnye baik sgt.
MANE POMPAN 2 EKOR NEH HA???!

jaja karen said...

haha. entah mana tah. entah2 da delete facebook kot.

GhOsToNe said...

masyaALLAH...

jaja karen said...

astargfirullahh.

nand nasyari said...

hmmm... :(

Oshi mOshi said...

kurang asam btol..
agak2 la nk ckap kat prophet kita cmtuh
kita xdak ckap apa2 pon kat their jesus ?
pls respect msing2 pny agama lah..

suh dua2 blah dr ngra islam la mcm nie !!
grrrr ...

*sad ..

jaja karen said...

nand :(

jaja karen said...

yup oshie, kalau everyone pikir pakai otak. tak pikir pakai lutut, x jadi bende cmni,

faiq said...

kau pergi sekolahkan bdk berdua tu..

jaja karen said...

dah besar dah. xpaya pi sekolahkan. pi anta jel