20100218

Kampung,

Harini aku nak cakap skit pasal stay kat bandar or kampung. Well, benda ni aku dah lama nak tulis. nak btaw. tapi tak berkesempatan.Sekarang ni, di Kl, kalau lepak lepak , mesti ada je yang tanya soalan mcm ni,

polan 1 : eh Jaja, you stay mana eh?
Aku : Uniten.
polan 1 : No i mean, rumah you kat mana?
Aku : Oh, Jerantut Pahang.

*Then it will be like silent sekejap . then si polan pun buat muka oh-budak-kampung dia ni. Okayy. Aku nak tanya korang lah kan, apa bangsat sgt ke, apa hodoh sgt ke, apa busuk sangat ke, apa hina sangat ke orang orang yang tinggal kat kampung ni? Kalau ikot sejarah, Kl ni pon dulu asalnya kampung jugak weh. Hutan belantara jugak weh. What? Kenapa korang mesti kene racist ? Kenapa korang mesti kene double standard antara orang2 yang duduk bandar dgn kampung ni? Hek eleh. Musim2 Raya nanti korang menggagau cari kampung korang jugak nak rasa feel Raya kan? Make up your mind lah. Kalau korang kaji ahli2 politik, perdana2 menteri (Tun Mahathir,Pak Lah,and so on)kita yang bijak pandai tu suma kebanyakannya asalnya dari kampung jugak weh. So doesnt mean korang stay bandar korang hebat, Korang cool. Cool ke stay bandar kalau keluar lepak keje asyik nak pau duit membe je?Bukan orang duduk bandar ni banyak duit ke Azam? Aku bukan nak cetuskan provokasi tapi aku macam rasa terhina gila kalau macam lepas orang tanya aku duduk mana then bila tahu aku stay Pahang, then mulalah tonjolkan muka oh-budak-kampung rupanya. Well mafuckers,cuba korang fikir balik, your mom and your dad tu asalnya dari mana? Nenek moyang korang tuh asalnya dari mana? Jangan nak kutuk2 weh, root korang basicnya semua dari kampung jugak weh. Well, thus, korang kene fikir balik. Jangan ikut sedap mulut je nak kutuk2. Kalau korang rasa tinggal di kampung ni hulu gila, so hey, korang dah kutuk keturunan korang jugak.Like y'all giving a shit to your own root. So dun double standard between pipel yang stay kampung dengan bandar. Kerana kita suma asalnya dari kampung. Keturunan kamu kamu semua dari kampung. Sumber2 makanan, sumber2 asli negara kita semuanya dari kampung.So forget the difference.Lets work as one. Buanglah segala fikiran fikiran kotor dan sempit korang tu. Its 2010 bro. Make a change.


Well, aku bangga jadi budak kampung.

Sesuatu.
Aku taktahu nak explain mcm mana.
Sesuatu itu yang aku bangga.
:)
Peace Yaw!

Lots of Love,
Jaja Karen.

16 comments:

Redz da Tsar said...

Weyh, Jerantut bandar ah... Tapi kecik... hehe.. Walau apa-apa pun, aku suka Jerantut, aman dan damai... tenang dan harmoni...

Tapi aku gile punya panas kalau orang tak kenal Jerantut tapi tau Taman Negara... Eish~

jaja karen said...

Aman damai kan. Takde serabut2 kan??
wooo taman negara. :)
nak pegi..sgt..

Oshi mOshi said...

jaja..
kampung rr best !
huu !!
aman kot !!
bangga la stay kampung !!
:)

-BowThug- said...

jaja! entry yang true. kolompo ada apa? makanan semuanya palsu. yang boleh pakai cuma western food saja. itu baru makanan belom tengok budak2nya lagi. bila gaduh panggil kawan ramai2.
one by one la baru jantan!

orang kampung la baru true. sedar2 balik rumah muka sudah lebam. pergi bandar pakai kain pelikat cukup. apadehal.

P/s:peh jerantut serius best. i penah pergi itu Kuala Tahan naik bot mancing ikan Patin. Bandar Jerantut cukup ambient! baru naik syeh pekena teh tarik...hihihi

hidop jaja!

nand nasyari said...

jaja..sabar ouh..
buat tatau je org cmtu..
xpon bg kaki je kt dorg...heheh..
i taleh bg kumen sgt, sbb kampon i kt KL..huhhu~
tp i xpenah la plak pandang rndah kt org kampung..huhu~

jaja karen said...

oshi : yeah , sep satu kali. tapi ai tak cakap ai taksuka bandar kan. sebab ai blaja pon kat bangi kan. hehe. just respect each other la.:)

jaja karen said...

afiq : trimas for your compliment. :)
ade pro and cons. haha pasal bergaduh orang kampung mmg true. itu i agree. :)

hahah

hidop afiq!

jaja karen said...

nand = bagus la you mcmtuh. respect each other okayy :D

Lyndz Dyscalculia said...

ja, yg pdg hina kat kau tu yg ta sedar diri...

jaja karen said...

mari kita sedarkan dia. bangun2! haha :D thanks lyn

Aina Alia bt Rahim said...

jaja, xde nye term of kampung o bandar tu. beze byk bangunan o x je. haha. y len sume same.budak2 skng je y bangge sgt dok banda.padhl sume bende xelok byk dari mane? bandar~ so. same je laa ;)

jaja karen said...

hahah tp masih ada different :) kat bandar mana boleh main lastik burung. burung apa? haha

PAY said...

ahha.
saya pun orang kapung.
kampung saya temerloh pahang.
ada sesiapa tak suke ke?
hehehe

jaja karen said...

wah jirann guaaa

PAY said...

haha.
alamak.
gua dah jumpa jiran.
gagagaga.
moh balik pahang weh.
hahaha

jaja karen said...

hahah moh moh. makan ikan patin! haha